| Bun venit la forumul Orpheus Sperăm să vă bucuraţi de vizita voastră. Momentan, vizualizaţi forumul ca şi vizitatori, acest lucru înseamnă că vă sunt limitate accesul şi vizualizările tuturor ariilor şi/sau zonelor de pe board. Dacă vă veţi alătura comunităţii noastre, veţi avea posibilitatea, să utilizaţi forumul şi toate opţiunile puse la dispoziţie, fiecărui membru, pentru a vă bucura pe deplin de vizita voastră aici. Înregistrarea, este simplă, rapidă şi gratuită Înregistrează-te aici Dacă sunteţi deja membru, logaţi-vă în contul dvs., pentru a accesa toate caracteristicile oferite de boardul nostru |
- Pages:
- 1
- 2
| Despre timp | |
|---|---|
| Topic Started: 20 Nov 2009, 11:58 AM (790 Views) | |
| Malitzia | 20 Nov 2009, 11:58 AM Post #1 |
|
Atena
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
Se spune ca timpul nu exista, ca ar fi o inventie a mintii umane pentru a defini ciclurile cosmice. De fapt, ar exista doar o succesiune infinita a ciclurilor cosmice. |
| |
![]() |
|
| dark eyes | 21 Nov 2009, 01:14 AM Post #2 |
|
Gold Member
|
Clipa exista cu siguranta,iar noi nu stim sa o pretuim.Daca am invata sa traim intr-adevar, timpul s-ar opri uimit de indrazneala noastra...si atunci poate ne-am opri si noi...pentru zambete...pentru a ne indragosti...pentru a fi fericiti.Dar nu vom face asa ceva.Vom trece grabiti pe langa amintiri,gesturi...trairi...si vom uita sa traim clipa. |
|
Risca tot ce ai!Fii asemenea unui jucator!Risca totul,deoarece clipa urmatoare ar putea sa nu mai vina,asa ca de ce sa iti pese? Traieste intens.Traieste fara teama.Traieste fara sa te simti vinovat.Traieste fara sa iti fie frica de iad si fara sa doresti raiul. Traieste pur si simplu. | |
![]() |
|
| shai_hulud | 21 Nov 2009, 01:33 AM Post #3 |
|
Gold Member
|
Timpul este... doar a 4-a dimensiune. |
| ... pulbere de stele ... | |
![]() |
|
| Orpheus | 21 Nov 2009, 11:29 PM Post #4 |
![]()
|
Este posibil ca timpul sa nu existe, cum la fel de bine putem sustine, daca vrem, ca nu exista nici gandul, dorinta, speranta..etc.. Cert este ca de cand se stie, omul si-a definit singur, starile, obiectele, fenomenele, in general viata care il inconjoara cu tot ce o compune. Asta i-a dat mereu sentimentul de echilibru, de control, de cunoastere. Ca in realitate timpul ar putea avea alta definitie sau nu ar exista, este foarte probabil sa aiba mai putina importanta pentru omul care a reusit sa-i dea o noima si un nume. |
|
Cuvintele sunt lacrimile celor care ar fi vrut aşa de mult să plângă şi nu au putut... Regulament | |
![]() |
|
| NightShift | 22 Nov 2009, 12:39 AM Post #5 |
|
Member
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
Cei care mai degraba cred in realitate decat in filozofie, nu vor pune niciodata la indoiala existenta timpului. Insasi fizica i-a atribuit o unitate de masura, l-a folosit in compunerea altor unitati de masura. :blink: Dar sincer, nu ma mir de filozofii care pun la indoiala existenta timpului. Ei pun la indoiala insasi propria lor existenta. :lol: |
![]() |
|
| Malitzia | 22 Nov 2009, 11:10 AM Post #6 |
|
Atena
|
http://ro.wikipedia.org/wiki/Timp http://www.savulescu-md.ro/documente/blaga/cap6.html NightShift, sa stii ca a fost demonstrat ca in spatiu timpul curge altfel, deci el nu este fix. Doua secunde acolo pot curge in alt ritm aici. Daca noi am fi observati de niste extraterestri de la nu stiu cate mii de ani lumnina, pe cine ar vedea ei, pe noi sau pe cei de acum 3000 de ani ? |
| |
![]() |
|
| NightShift | 22 Nov 2009, 04:37 PM Post #7 |
|
Member
|
Ca timpul curge mai incet sau mai repede in functie sistemul de referinta la care te raportezi, ... hai sa zicem. Fie! Dar a afirma ca el nu exista sau ca este doar o inventie a mintii umane, este alta treaba. :rolleyes: ...parerea mea. |
![]() |
|
| Forrest | 23 Nov 2009, 01:30 PM Post #8 |
|
Member
|
Timpul exista. |
![]() |
|
| Majer | 5 Dec 2009, 12:19 AM Post #9 |
|
Member
|
Timpul a inceput odata cu materia. Unii savanti spun ca timpul si spatiul sunt curburi relative. adica e posibil sa se intoaca la un punct determinat |
| Live together , die alone ... | |
![]() |
|
| Malitzia | 10 Dec 2009, 09:13 PM Post #10 |
|
Atena
|
."..şi tot astfel, dacă închid un ochi vad mâna mea mai mică decât cu amândoi . De aş avea trei ochi aş vedea - o şi mai mare, şi cu cât mai mulţi ochi aş avea cu atâta lucrurile toate dimprejurul meu ar părea mai mari. Cu toate astea, născut cu mii de ochi, în mijlocul unor arătări colosale , ele toate în raport cu mine, păstrându-şi proporţiunea , nu mi-ar părea nici mai mari, nici mai mici de cum îmi par azi. Să ne 'nchipuim lumea redusă la dimensiunile unui glonte, şi toate celea din ea scăzute în analogie, locuitorii acestei lumi, presupuindu-i dotaţi cu organele noastre, ar pricepe toate celea absolut în felul şi în proporţiunile în care le pricepem noi. Să ne-o închipuim , caeteris paribus , înmiit de mare — acelaş lucru. Cu proporţiuni neschimbate -- o lume înmiit de mare şi alta înmiit de mică ar fi pentru noi tot atât de mare. Şi obiectele ce le văd, privite c-un ochi, sunt mai mici; cu amândoi — mai mari; cât de mari sunt ele absolut ? Cine ştie dacă nu trăim într-o lume microscopică şi numai făptura ochilor noştri ne face s-o vedem în mărimea în care o vedem ? Cine ştie dacă nu vede fiecare din oameni toate celea într-alt fel, şi nu aude fiecare sunet într-alt fel — şi numai limba, numirea într-un fel a unui obiect ce unul îl vede aşa, altul altfel, îi uneşte în înţelegere. — Limba ? — Nu. Poate fiecare vorbă sună diferit în urechile diferiţilor oameni — numai individul, acelaş Rămâind , o aude într-un fel. Şi, într-un spaţiu închipuit ca fără margini, nu este o bucată a lui, oricât de mare şi oricât de mică ar fi, numai o picătură în raport cu nemărginirea ? Asemenea, în eternitatea fără margini nu este orice bucată de timp, oricât de mare sau oricât de mică, numai o clipă suspendată ? Şi iată cum. Presupuind lumea redusă la un bob de rouă şi raporturile de timp, la o picătură de vreme, seculii din istoria acestei lumi microscopice ar fi clipite , şi în aceste clipite oamenii ar lucra tot atâta şi ar cugeta tot atâta ca în evii noştri — evii lor pentru ei ar fi tot atât de lungi ca pentru noi ai noştri. In ce nefinire microscopică s-ar pierde milioanele de infuzorii ale acelor cercetători , în ce infinire de timp clipa de bucurie — şi toate acestea, toate, ar fi — tot astfel ca şi azi. ... În faptă lumea-i visul sufletului nostru. Nu esistă nici timp, nici spaţiu — ele sunt numai în sufletul nostru. Trecut şi viitor e în sufletul meu, ca pădurea într-un sâmbure de ghindă, şi infinitul asemene, ca reflectarea cerului înstelat într-un strop de rouă. Dacă am afla misterul prin care să ne punem în legătură cu aceste două ordini de lucruri care sunt ascunse în noi, mister pe care l-au posedat poate magii egipteni şi asirieni , atuncea în adâncurile sufletului coborându-ne , am putea trăi aievea în trecut şi am putea locui lumea stelelor şi a soarelui. Păcat că ştiinţa necromanţiei şi acea a astrologiei s-au pierdut — cine ştie câte mistere ne-ar fi descoperit în această privinţă ! Dacă lumea este un vis — de ce n-am putea să coordonăm şirul fenomenelor sale cum voim noi ? Nu e adevărat că esistă un trecut -- consecutivitatea e în cugetarea noastră — cauzele fenomenelor , consecutive pentru noi, aceleaşi întotdeauna, esistă şi lucrează simultan . Să trăiesc în vremea lui Mircea cel Mare sau a lui Alexandru cel Bun — este oare absolut imposibil ? Un punct matematic se pierde 'n nemărginirea dispoziţiunii lui, o clipă de timp în împărţibilitatea sa infinitezimală , care nu încetează în veci. În aceste atome de spaţiu şi timp, cât infinit! Dac-aş putea şi eu să mă pierd în infinitatea sufletului meu pîn' în aceea fază a emanaţiunii lui care se numeşte epoca lui Alexandru cel Bun de esemplu. . . şi cu toate acestea..." Mihai Eminescu - Sărmanul Dionis |
| |
![]() |
|
| Majer | 18 Dec 2009, 10:18 AM Post #11 |
|
Member
|
Da, e superba filozofia ! mi ales ca are ,,atingerea '' artistului ! mi-a placut mult Sarmanul Dionis. Reflecta teoria micro si macro cosmosului , jocul cu spatiul si timpul. Idei vechi. stii ce se spune ? si e adevarat ! ca de la Platon incoace nu a mai iesit nici o teorie sau vreo idee noua. Toate sunt reeditari ale ideilor filozofilor clasici. |
| Live together , die alone ... | |
![]() |
|
| Malitzia | 18 Dec 2009, 10:49 AM Post #12 |
|
Atena
|
Eminescu din punct de vedere ezoteric are foarte multe informatii exacte. Cred ca o sa deschid un topic unde sa comentam niste fragmente scrie de el. |
| |
![]() |
|
| shai_hulud | 18 Dec 2009, 11:04 AM Post #13 |
|
Gold Member
|
Majer... ignori (cu buna stiinta ?) ... secolul 20 (cu toate descoperirile lui stiintifice care au cam facut vraiste in toate filozofiile post-platoniene ...) Cum te simti ..... intr-un spatiu-timp cu ... 11 dimensiuni ? (idee cu care cocheteaza foarte serios o multime de savanti, si daca nu ma insel chiar Stephen Hawking)... |
| ... pulbere de stele ... | |
![]() |
|
| Malitzia | 18 Dec 2009, 07:39 PM Post #14 |
|
Atena
|
Sunt 12 dimensiuni in care putem intra , plus inca una in care e aproape imposibil sa intram. |
| |
![]() |
|
| Malitzia | 15 Mar 2010, 10:21 AM Post #15 |
|
Atena
|
Despre timp... |
| |
![]() |
|
| Kahila | 9 Apr 2010, 01:29 PM Post #16 |
|
Member
|
Mali,exista doar trecut si viitor.Prezentul nu exista. care sunt cele 12 dimensiuni? |
![]() |
|
| Malitzia | 9 Apr 2010, 07:30 PM Post #17 |
|
Atena
|
Cum sa nu existe prezent? Cele 12 lumi sunt reprezentate de arborele sefirotic. Le poti gasi acolo denumirile. |
| |
![]() |
|
| Lord_Byron | 11 Apr 2010, 03:43 AM Post #18 |
|
Junior
![]() ![]() ![]() ![]()
|
Nu vei vedea filozofi care sa puna la indoiala existenta timpului. Timpul exista. Nu exista prezentul. Asta pun la indoiala ei. Oamenii traiesc intre doua timpuri infinite. Trecutul si viitorul. Astea poti fi percepute si cuantificate. Prezentul nu. Doar intr-o forma relativa. |
In vizita !
| |
![]() |
|
| Kahila | 16 Apr 2010, 07:02 PM Post #19 |
|
Member
|
Defineşte-mi prezentul. - Acum. - E trecut. :biggrin: Tu spui de Kabala,Acolo sunu 10 puteri sai nu pricep eu? Tu spui de 12 lumi Mali.. |
![]() |
|
| Birlic | 27 Apr 2010, 10:12 AM Post #20 |
|
Gambler
|
Timpul cu siguranta este o coventie umana .Asa cum il percepem noi sau am stabilit sa il percepem ,este specific doar umanitatii si arealului ei.Nici macar pentru noi nu este o constanta .Depinde de viteza de rotatie a pamantului care este o variabila.Sunt teorii care pretind destul de bine argumentat ,ca unitatile de masura temporala se micsoreaza pe masura ce se apropie momentul schimbarii polilor magnetici . Astazi pe Terra ,ziua dureaza 24 de ore mai mici,formate din secunde mai mici,astfel incat cele 24 de ore mici ,fac astazi cam 16,7 ore din acelea mai mari si mai vechi, neprecizat cat de vechi. Interesant ar fi de stiut daca nu cumva unitatea de masura reala ar fi "secunda divina" care formeaza cele 24 de ore ale unei zile din acelea Dumnezeiesti ,ale creatiei ,mare cat vreo cateva sute de milioane de ani din cei mici. Iarasi interesant este faptul ca pe planeta Klingonienilor au aia altceva in loc de timp.Se cheama pmit si depinde de viteza de rotatie a lui Klingon ,planeta lor care face opturi intre doi sori.De aia au klingonienii si sexualitatea asa de nabadaioasa. :ha: :peacefingers: |
| Atunci cand doi oameni au pareri contrare despre acelasi subiect,cu siguranta ca,ori unul din ei se inseala,ori se inseala amandoi. | |
![]() |
|
| 1 user reading this topic (1 Guest and 0 Anonymous) | |
|
|
| Go to Next Page | |
| « Previous Topic · Filozofie · Next Topic » |
- Pages:
- 1
- 2
| Track Topic · E-mail Topic |
5:23 AM May 21
|

![]](http://z3.ifrm.com/static/1/pip_r.png)

Timpul.pdf (370.05 KB)

5:23 AM May 21